Structural characterization of protein isolates obtained from chia (Salvia hispanica L.) seeds

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dc.creator López, Débora Natalia
dc.creator Ingrassia, Romina
dc.creator Busti, Pablo Andrés
dc.creator Bonino, Julia
dc.creator Delgado, Juan Francisco
dc.creator Wagner, Jorge Ricardo
dc.creator Boeris, Valeria
dc.creator Spelzini, Darío
dc.date.accessioned 2018-06-08T13:13:48Z
dc.date.available 2018-06-08T13:13:48Z
dc.date.issued 2018-04-01
dc.identifier.issn 0023-6438 es
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/2133/11421
dc.description Chia protein isolates (CPI) were obtained through isoelectric precipitation under two different conditions in order to compare their structural properties. Extraction was carried out at pH 10 or 12, whereas precipitation pH was fixed at 4.5. Samples were named as CPI10 or CPI12, according to their extraction pH (10 or 12, respectively). The recovery of chia proteins was higher when the extraction was carried out at pH 12 (17% for CPI12 and 13% for CPI10); however, CPI12 protein content (775g/kg) was slightly lower than CPI10 protein content (782g/kg). Both samples showed similar SDS-PAGE pattern. Protein dispersions of both isolates led to highly stabilized particles due to their negative ζ potential (around -54 mV). CPI10 has a higher proportion of small particles in suspension, revealed by a lower d3,2 value. Spectroscopic techniques showed that CPI10 presented higher content of β-helix than CPI12, resulting in higher thermal stability. This observation was supported by FT-IR spectroscopy since CPI10 presented less unordered structure than CPI12. The energy of endotherms obtained in CPI12 was considerably lower than in CPI10. Extraction at higher alkaline conditions led to a more denatured protein conformation with a higher content of random structure (18.1% for CPI10 and 22.9% for CPI12). es
dc.description.sponsorship Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) es
dc.description.sponsorship Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica (ANPCyT), PICT 2014-1571 es
dc.description.sponsorship Universidad Nacional de Rosario, 1BIO430 es
dc.format application/pdf
dc.format.extent 396-402 es
dc.language.iso eng es
dc.publisher Elsevier es
dc.rights openAccess es
dc.subject Vegetable Protein es
dc.subject Alkaline Extraction es
dc.subject Thermal Stability es
dc.subject Spectroscopic Characterization es
dc.subject Salvia hispanica L. es
dc.subject Chia es
dc.title Structural characterization of protein isolates obtained from chia (Salvia hispanica L.) seeds es
dc.type article
dc.type artículo
dc.type publishedVersion
dc.rights.holder López, Débora Natalia es
dc.rights.holder Ingrassia, Romina es
dc.rights.holder Busti, Pablo Andrés es
dc.rights.holder Bonino, Julia es
dc.rights.holder Delgado, Juan Francisco es
dc.rights.holder Wagner, Jorge Ricardo es
dc.rights.holder Boeris, Valeria es
dc.rights.holder Spelzini, Darío es
dc.rights.holder Universidad Nacional de Rosario es
dc.rights.holder Elsevier es
dc.relation.publisherversion https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643817309544 es
dc.relation.publisherversion http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2017.12.060 es
dc.citation.title LWT Food Science and Technology es
dc.citation.volume 90 es
dc.description.fil Fil: López, Débora Natalia. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina. es
dc.description.fil Fil: López, Débora Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Ingrassia, Romina. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Veterinarias; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Busti, Pablo Andrés. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Tecnología de los Alimentos; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Julia, Bonino. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Delgado, Juan Francisco. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Delgado, Juan Francisco. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Universidad Nacional de Quilmes. Departamento de Ciencia y Tecnología; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Wagner, Jorge Ricardo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Boeris, Valeria. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Boeris, Valeria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Boeris, Valeria. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Spelzini, Darío. Universidad Nacional de Rosario. Facultad de Ciencias Bioquímicas y Farmacéuticas. Área Fisicoquímica; Argentina. es
dc.description.fil Fil: Spelzini, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET); Argentina. es
dc.description.fil Fil: Spelzini, Darío. Pontificia Universidad Católica Argentina. Facultad de Química e Ingeniería del Rosario; Argentina. es
lom.educational.context Superior no universitario es
lom.educational.context Grado es
lom.educational.context Posgrado es
lom.educational.difficulty Dificil es
lom.educational.interactivity expositiva es
lom.educational.typicalAgeRange jovenes es
lom.educational.typicalAgeRange adultos es


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