Logotipo del repositorio
  • Español
  • English
  • Iniciar sesión
    ¿Nuevo Usuario? Pulse aquí para registrarse ¿Has olvidado tu contraseña?
Logotipo del repositorio
    Comunidades
    Todo el RepHip
  • Ayuda
  • Español
  • English
  • Iniciar sesión
    ¿Nuevo Usuario? Pulse aquí para registrarse ¿Has olvidado tu contraseña?
  1. Inicio
  2. Buscar por autor

Examinando por Autor "Francisco, Marcos"

Mostrando 1 - 2 de 2
Resultados por página
Opciones de ordenación
  • Cargando...
    Miniatura
    ÍtemAcceso Abierto
    Biofilm proficient Bacillus subtilis prevents neurodegeneration in Caenorhabditis elegans Parkinson’s disease models via PMK-1/p38 MAPK and SKN-1/Nrf2 signaling
    (Springer Nature, 2025-03-21) Francisco, Marcos; Grau, Roberto Ricardo
    Parkinson’s disease (PD) is a no-curable neurodegenerative disease of pandemic distribution for which only palliative treatments are available. A hallmark of PD is injury to dopaminergic neurons in the substantia nigra pars compacta. Here, we report that Caenorhabditis elegans colonized by biofilm-forming Bacillus subtilis is resistant to injury of dopaminergic neurons caused by treatment with the PD-related neurotoxin 6-hydroxydopamine (6-OHDA). Biofilm-forming B. subtilis-colonized C. elegans display dopamine-dependent behaviors indistinguishable from those of 6-OHDA-untreated worms colonized by gut commensal E. coli OP50. In C. elegans PD model strains with early dopaminergic neuron decay or overexpressing human alpha-synuclein, biofilm-forming B. subtilis colonization had neuroprotective effects and prevents alpha-synulcein aggregation, respectively. The B. subtilis-controlled insulin/IGF-1 signaling (ILS), whose downregulation prevents aging-related PD, is not involved in protecting against 6-OHDA-related injury. We demonstrate that biofilm-forming B. subtilis activates PMK-1 (p38 MAPK)/SKN-1 (Nrf2) signaling, which protects C. elegans from 6-OHDA-induced dopaminergic neuron injury.
  • Cargando...
    Miniatura
    ÍtemAcceso Abierto
    Evaluación del uso de goma espina corona como sustituto de espesantes importados
    (Programa Iberoamericano de Ciencia y Tecnología para el Desarrollo - CYTED, 2016) Galante, Micaela; López Hiriart, Milagros; López, Débora Natalia; Francisco, Marcos; Boeris, Valeria; Risso, Patricia Hilda
    El objetivo general de este trabajo fue investigar la interacción entre las caseínas y la goma espina corona características útiles para la industria alimentaria, evaluando el uso alternativo de este galactomanano autóctono en reemplazo de los importados habitualmente utilizados (goma guar), con el fin de reducir costos y generar empleo en la región.

RepHipUNR ©2007-2024

Universidad Nacional de Rosario

  • Configuración de cookies
  • Política de privacidad
  • Acuerdo de usuario final
  • Enviar Sugerencias